“Is flexibiliteit een voorwaarde om yoga te kunnen volgen?” Dat was een van de theoretische vragen die ik voorgeschoteld kreeg op het examen tijdens mijn yoga-opleiding. Het antwoord is niet eenduidig. Maar laat me beginnen met te zeggen:

Nee. Want yoga is zo ongelooflijk veel meer dan enkele lichaamsoefeningen. Yoga is een levensstijl die we allemaal op elk moment van de dag kunnen beoefenen. Yoga gaat over bewustzijn. Bewust van je gedachten, je gevoelens, je schaduwkanten, de onbewuste emoties van anderen die op jou worden geprojecteerd… Je wordt je bewust van het grotere geheel en de diepere zin van alles. Yoga is een reis. Een proces van veel vallen en steeds de moed vinden om op te staan en verder te gaan. Voor mij heeft yoga meer met een manier van zijn te maken dan met bepaalde oefeningen doen.

Hoewel in het Westen de nadruk op lichaamsoefeningen ligt, vormt dat slechts een klein onderdeel van wat yoga echt is. Uiteraard zijn deze bewegingen en houdingen fantastisch voor je lichaam. Op fysiek vlak kan je er alleen maar voordelen van ondervinden en aangezien alles met elkaar verbonden is, voel je je automatisch ook beter op mentaal en emotioneel vlak na een yogales. Ons fysieke lichaam is het grootste geschenk dat we hebben gekregen hier op aarde, dus het is dan ook belangrijk dat we er goed voor zorgen.

Als je in een yogales staat, waarin je lichaam wordt uitgedaagd (bv. in een hatha, vinyasa, ashtanga of yin yogales), kan een bepaalde mate van flexibiliteit natuurlijk handig zijn. Het is veel te jammer om te denken zoals zo velen: “Ik wil wel graag eens yoga uitproberen, maar ik vrees dat ik niet lenig genoeg ben.” Dit is het nummer 1 excuus waarom velen er nooit aan beginnen.

Om je te helpen aan je flexibiliteit te werken, heb ik speciale reeksen met stretchoefeningen gemaakt (voor beginners, gemiddeld niveau en gevorderden).

Iedereen heeft een bepaalde mate van lenigheid en die kan alleen maar verbeterd worden als je bereid bent eraan te werken.

Met enige oefening zal je merken dat je lichaam zich meer en meer kan ontspannen. Er kunnen ook heel wat emoties aan de oppervlakte komen, die vastzaten als blokkades in je lichaam. Wat dus mooi meegenomen is, is dat je niet alleen leniger wordt, maar ook meer rust en ontspanning in je lichaam, je hoofd en je hart creëert. En dat kunnen we tegenwoordig allemaal gebruiken.

Klaar om te stretchen (= leniger worden, ontspanning ervaren, spierpijn voorkomen en zo veel meer)?

Stretch Beginner (niveau 1) – YoFie

Stretch Intermediate (niveau 2) – YoFie

Stretch Advanced (niveau 3) – YoFie