“Aah, je geeft yoga. Dat is waarschijnlijk met veel ademhalen?”

“Ja, inderdaad…”

“Dat is dan niets voor mij!”

Ik vond het zo grappig: “ademhalen is niets voor mij”. Welke levende mens op aarde kan dat beweren?! We vinden het de normaalste zaak van de wereld dat onze ademhaling ons in leven houdt. We schenken er geen aandacht aan, laat staan dat we er dankbaar voor zouden zijn. Ademhalen is je mooiste “bezit”, dat er altijd voor jou is, dat altijd voor jou werkt en dat ervoor kan zorgen dat je leven verandert.

Het maakt niet uit in welke situatie je terechtkomt, adem bewust diep in en uit en je zult merken hoe je je leven in eigen handen hebt. Je zult zien hoe jij de controle hebt over jouw leven en niet een of andere willekeurige gebeurtenis of emotie. Al snel zal jouw innerlijke toestand zich in de buitenwereld manifesteren: er wacht een rustiger en harmonieus leven op jou. Door je te focussen op je ademhaling zal je als vanzelf de behoeften, waarschuwingen en spanningen van je lichaam horen. Zo kan het zijn dat je plots merkt hoe verkrampt je nek is of hoe pijnlijk je schouders zijn. Door in een yogales je ademhaling met bepaalde bewegingen te synchroniseren besef je hoe goed het voelt om in de flow te zitten.

De flow van harmonie, gemak en speelsheid: de flow die jouw leven kan zijn.

Als je natuurlijk graag een hectisch leven vol stress, spanning, pijn en kwaaltjes leidt, als je graag heel veel moeite doet om iets te verwezenlijken en als je de macht over jouw eigen leven liever uit handen geeft, dan geef ik jou gelijk: dan is ademen niets voor jou.

Oefening:

 • Ga rustig zitten in een houding die voor jou gemakkelijk voelt en sluit je ogen.
 • Let op je ademhaling.
 • Laat elke inademing wat dieper worden en elke uitademing langer.
 • Laat elke uitademing iets langer zijn dan je inademing. (Zo stuur je een signaal naar je lichaam dat het mag ontspannen. Tip: je kan tellen. Bijvoorbeeld vier tellen inademen en zes tellen uitademen.)
 • Hou heel even (begin met twee tellen) je adem vast tussen elke in- en uitademing. (Je stuurt opnieuw een signaal naar je lichaam dat het tot rust mag komen.)
 • Overloop dan je lichaam van je kruin tot je tenen. Op welke plaatsen in je lichaam voel je spanning?
 • Breng je aandacht naar dat lichaamsdeel.
 • Geef dat lichaamsdeel toestemming om te ontspannen.
 • Gebruik opnieuw je ademhaling om spanning los te laten. Telkens wanneer je uitademt kan je wat meer spanning loslaten in dat lichaamsdeel.
 • Voel hoe je lichaam zich meer en meer kan ontspannen. Besef wat voor krachtig middel je ademhaling is.
 • Wees dankbaar voor die ervaring en voor het ontspannen gevoel dat door je heen stroomt. Bedank jezelf omdat je tijd hebt gemaakt om iets goeds te doen voor jezelf.